Participatie

Ondersteuning nodig bij uw project bij het opzetten en uitvoeren van participatietrajecten? Op basis van gedegen onderzoek, brengen wij standpunten en belangen in kaart voor u en bepalen we welke participatiemethodes het beste aansluiten bij uw doelgroep(en). Naast standpunten en belangen, is het ook van belang om bij projecten rekening te houden met de invloed van belanghebbenden om uw project op de meest effectieve wijze doelgroepen bij uw participatieproces te betrekken en betrokken te houden. Het doel dat wij samen met u als opdrachtgever willen bereiken is om op basis van brede input, tot optimale en breed gedragen project- en gebiedsontwikkelingen te komen. Wilt u hier meer informatie over? Klik dan op deze link naar de betreffende pagina. Ben u juist op zoek naar de mogelijkheden om participatieprocessen online te organiseren? Informatie over de mogelijkheden vindt u op deze pagina terug.

 

Participatie berekend op de toekomst?

Beluister  hier de podcast over dit onderwerp.

Het belang van een goed participatieproces voor uw project

Bij ontwikkelingen die invloed op hun omgeving hebben, is het van belang voor elk project om te beseffen dat de omgeving bestaat uit mensen met een diversiteit aan achtergronden, kennisniveaus en ambities. Dit betekent dat de omgeving, of het nu gaat om de directe buren of om alle inwoners van een gemeente, belangrijke input kunnen leveren om plannen of nieuwe beleidskoersen te verbeteren. Om participatieprocessen succesvol te doorlopen, is het van belang om echt naar elkaar te luisteren, het eerlijke gesprek te voeren, vanuit de juiste kaders en met de juiste boodschappen.

Hoe gebruik ik het Diabolo-model succesvol bij mijn participatieproces?

Voor het inrichten van uw participatieprocessen gebruikt Dietz voor uw project onder meer het Diabolo-model. Op basis van vijf fases, richten wij gezamenlijk met u het proces in en bepalen we de inhoud ervan. We halen eerst breed informatie op, werken met een selecte groep het proces of de inhoud van de verdere planvorming verder uit en koppelen in omgekeerde volgorde weer aan de deelnemers van het participatietraject terug om het draagvlak te peilen. Door uw participatietraject op deze beheerste, gestructureerde wijze aan te pakken, beschikt u aan het eind van het proces over een betere inpassing van de ontwikkeling en breder draagvlak van de omgeving voor de nieuwe bestemming van het betreffende gebied.

Hoe kan ik online participatie effectief inzetten?

Een participatietraject online organiseren? In verband met de huidige tijd is het offline onmogelijk geworden om een proces op de ‘normale’ manier te doorlopen. Daarom kijken wij graag met u mee hoe u het participatieproces online kunt organiseren, van de strategie tot uitvoering. Lees alvast meer in onze blog met informatie over online participatie via onderstaande button, download onze whitepaper online participatie of neem contact met ons op voor advies op maat.

Kennismaken? Wij ontmoeten u graag.

Dietz Strategie & Communicatie
Bel ons gerust via 030 293 43 99.
Liever een mailtje sturen? Dat kan naar info@dietz.nl.

Dietz