Blog - Celine Brouwer

Inspiratie: natuurinclusief bouwen

31 okt 2019

De vraag naar woon- en werklocaties neemt in Nederland toe. In veel steden vind je dan ook bouwprojecten, van nieuwbouw en renovatie tot herontwikkeling en transformatie. Duurzaamheid en energieverbruik spelen daarbij een grote rol. Door natuur te betrekken bij het bouwen en ontwerpen is het mogelijk om steden gezonder en aantrekkelijker te maken. Veel landen zijn dan ook al bezig met het uitwerken van “groene architectonische ontwerpen”. Wij inspireren je graag met internationale voorbeelden. 

The City Dune, SEB Bank, Zweden

Een goed voorbeeld van natuurinclusief bouwen is de City Dune in Zweden. Deze stadsduin, ontwikkeld door SLA, is geïnspireerd op de processen van de natuur en is opgebouwd als een Zweedse heuvelzijde. Het terrein loopt van straatniveau op tot en met de tweede verdieping en bedekt het dak van de parkeergarage en de zijkant van het gebouw. De witte betonnen oppervlakken reflecteren de zon, al het regenwater wordt verzameld en hergebruikt voor irrigatie en verkoeling van de stedelijke ruimte in de zomer. De noordse vegetatie en bomen bieden schaduw op warme zomerdagen en beschutting als het regent en geeft de City Dune SEB Bank een sterke en unieke Noordse identiteit.

Amager Bakke, Denemarken

Naast de City Dune ontwierp SLA ook het dak voor de warmteafvalcentrale in Amager, Kopenhagen. Het dak combineert wandelpaden, speeltuinen, uitkijkpunten, klimmuren en straatfitness met een 600 meter lange skipiste. Het steile dak is beplant met verschillende planten, rotspartijen, struiken en 130 bomen. Het resultaat is een weelderig en robuust natuurontwerp dat bezoekers de mogelijkheid biedt het park het hele jaar door te gebruiken.  De schoorsteen van de centrale maakt het bijzondere geheel helemaal af. Elke keer als de fabriek 250 kilo CO2 heeft bespaard blaast deze een ring van rook die zichtbaar is boven de hele stad. Een ode aan de natuur.

Zhangjiang future park, Shanghai

In het Pudon-district van Shanghai wordt momenteel het Zhangjiang Future Park ontwikkeld. Het park is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV en omvat 10.000 m2 openbare pleinen, een openbaar park van 56.000 m2 en 37.000 m2 gebouw verdeeld over vier locaties: een bibliotheek, een kunstcentrum, een presentatiecentrum en een sportcentrum. Door de groene beplanting op de daken zijn de gebouwen ook nog eens extra geïsoleerd.

Bouwen met architecturale schors

Naast architectonische projecten wordt er ook nagedacht over het zicht van bouwmateriaal. Op de University College London zijn onderzoekers momenteel bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van ‘architecturale schors’ dat gebruikt kan worden voor groene muren. Door spleten in het beton kunnen sporen van algen, mossen en korstmossen zich hechten waardoor er uiteindelijk een onderhoudsvrije groene muur ontstaat.

Natuurinclusief bouwen kan de oplossing bieden voor duurzaamheid-vraagstukken 

Door onderwerpen als klimaatadaptatie en energietransities ligt voor veel steden de uitdaging om te transformeren in zowel bouwen (circulair bouwen) als anders omgaan met de ruimte (dubbel ruimtegebruik). Natuurinclusief bouwen kan hierin een oplossing bieden. Deze vorm van bouwen zorgt voor verkoeling in de zomermaanden, geluidsisolatie, vermindering van luchtvervuiling, het verbeteren van waterbergingscapaciteit en het kan ruimte bieden aan inwoners van een stad. Behalve dat deze projecten de stad dus mooier en gezonder maken, dragen ze ook bij aan een klimaatbestendigere stad.

Bij Dietz werpen we de blik naar buiten en kijken we voorbij de landsgrenzen om ons te laten inspireren. Wij adviseren onze opdrachtgevers verder te kijken, met een scherp oog op de laatste internationale trends.

De blog is een onderdeel van de blogserie over het betrekken van de natuur bij fysieke ontwikkelingen. Lees hier meer over in de blogs: ”Natuur als kans” en ”Ons verleden in de natuur en de natuur in onze toekomst”.

 

 

 

Deel dit bericht